Shqipja e vështruar nga aspekti i studimeve ballkanistike

  Share
  avatar
  !nva7ionN
  Super Moderator
  Super Moderator

  Numri i postimeve : 71
  Join date : 23/04/2009

  Shqipja e vështruar nga aspekti i studimeve ballkanistike

  Mesazh  !nva7ionN prej Wed Apr 29, 2009 2:54 pm

  Shqipja e vështruar nga aspekti i studimeve ballkanistike

  Në punën e hetimit të problemit të burimit të shqipes nga ilirishtja, në punë të birërisë së saj nga kjo, pas rezultateve të arritura gjatë shekullit XX në gjuhësinë albanologjike dhe në linguistikën krahasimtare - jemi të mendimit se kishte ardhur koha që shkenca më shumë t’i sillej metodo­logjikë së atyre studimeve sesa çështjeve të tjera lidhur me marrëdhëniet e të dyja gjuhëve të sapopërmendura.

  Prof. Çabej ishte njëri nga të rrallët dijetarë që shkencëtarëve albanistë u tërhiqte vëmendjen në këtë pikë, duke për­funduar një studim mbi raportin e ilirishtes ndaj shqipes në veprën e përba­shkët “Ilirët dhe gjeneza e shqiptarëve”, Tiranë, 1969, thoshte shprehimisht: “Është gjithashtu metodikisht e gabuar të flitet për një substrat ilir në këtë gjuhë (e kishte fjalën për shqipen). Sikur kemi theksuar edhe herëve të tjera koncepti i substratit është i lidhur me një ndërrim gjuhe. Një ndërrim i tillë nuk dihet të ketë ngjarë në Shqipëri ashtu si ka ngjarë p.sh. në Rumani në rrjedhim të romanizimit të atij vendi”, vep. e përmendur, f. 52.

   Ora është Sat Dec 15, 2018 4:39 am